Sierpień 16th, 2012

Co można zrobić z oscypkiem?

Bez kategorii, by admin.

oscypkiOscypek to produkt który zna chyba każde dziecko w naszym kraju. Choć można zakupić go niemal w całym kraju, zazwyczaj kosztujemy go tylko wtedy kiedy jesteśmy na wakacjach w ojczyźnie tego serka czyli na Podhalu. Jednak towar ten dostępny niemal w każdym hipermarkecie może być zarówno podstawą bardzo fajnego dania lub ciekawym dodatkiem do wielu potraw. Jednak z kulinarnymi eksperymentami niekiedy bywa ciężko. Z powodu braku czasu i przyzwyczajeń nie chętnie sięgamy po nowe przepisy.

Dawniej to książka kucharka i przekaz od babć i mam były skarbnicą kulinarnych pyszności. Teraz kiedy nasze mamy coraz częściej nie mają czasu na gotowanie, zastępstwo można odnaleźć w Internecie. Nawet jeśli nie mamy pomysłu na obiad czy przekąskę a nad nami wisi widmo wydania małego przyjęcia, wystarczy chwilę poczytać kulturalne portale, blogi i fora. Dzięki niekiedy wyczerpującym opisom z dołączonymi zdjęciami z procesu wykonania dotowanie staje się dziecinnie proste. Teraz jest czas wakacji, pogoda dopisuje aby urządzić grilla, warto zatem wykorzystać szanse na kulinarny debiut w tej dziedzinie. Chociaż grillowanie kojarzy się wszystkim z kiełbasą, szaszłykiem i karkówką przy odrobinie inwencji, przy pomocy rusztu można wyczarować cuda. Dziś zachęcać będę aby wykorzystać właśnie oscypek. Można w tym celu użyć małych pojedynczych serków lub jednego większego. W przypadku gdy grillować chcemy ten ser z dodatkami na słodko czyli na przykład żurawiną czy grillowanym mango polecałabym te mniejsze. Potrzebna będzie jeszcze aluminiowa tacka, nie jest niezbędna jednak jej użycie może się okazać bardziej wygodne. Oscypki należy wyłożyć na tacce i grillować, uważając aby nie doszło do kontaktu z ogniem co 5 minut przekładając na drugą stronę, do momentu kiedy wyczujemy że pod skórką znajduje się miękkie nadzienie. W przypadku kombinacji oscypka z bardziej pikantnymi dodatkami takimi jak np. boczek polecałabym aby wykorzystać większą wrzecionowatą sztukę, po pokrojeniu jej na plastry o grubości około 1 cm i po przełożeniu plastrami cukinii, cebuli, pieczarek i boczku i nabiciu wszystkiego na wykałaczkę otrzymany coś w rodzaju szaszłyka tylko trochę bardziej oryginalnego.

Oscypek to jedna z bardziej rozpoznawanych polskich potraw. Wystarczy trochę pomysłów aby klasyczną popularną wersję podania nieco odświeżyć. Szczególnie jeśli daniem chcemy ugościć obcokrajowca.

Back Top

Comments are closed.